Lactoferina este glicoproteina cea mai activa din colostru (prima forma de lapte matern) si din zer, care leaga fierul (ca si transferina si feritina) si il neutralizeaza. Fierul, in forma ionica, in cantitate prea mare, nu este benefic pentru organism deoarece favorizeaza dezvoltarea factorilor perturbatori.
Lactoferina este prezenta in concentratia cea mai mare in cavitatea bucala, dar se gaseste si in secretiile salivare, lacrimale, bronsice, nazale, biliare, pancreatice, vaginale, cervicale, in cele de pe suprafata mucoaselor si in sange.
Receptorii de lactoferina exista si in neutrofile, celule ale sistemului imunitar.
-metabolismul normal al fierului; lactoferina este un compus “siderofil” (mobilizeaza ionii de fier regasiti peste limita normala in tesuturi), care determina:
– mentinerea sintezei globulelor rosii in maduva osoasa (furnizeaza ionii de fier necesari)
-sustinerea organismului in fata actiunii factorilor perturbatori si a manifestarilor date de acestia prin mentinerea structurii normale a mucoasei intestinale. In plus, mentine permeabilitatea normala a mucoasei digestive si limiteaza actiunea histaminei la acest nivel (histamina este un compus care se gaseste in mod natural in organism si care se poate elibera din mastocite, avand astfel un rol important in raspunsurile alergice, ducand la bronhoconstrictie, vasodilatatie, cresterea permeabilitatii capilare).
-mentinerea structurii normale a masei osoase prin sustinerea formarii si diferentierii normale a osteoblastelor care construiesc tesutul osos
-echilibrarea sistemul imunitar
-sustinerea organismului in stari de efort fizic intens: ajuta la sustinerea formarii tesuturilor datorita continutului crescut in aminoacizii: arginina, glicina, prolina, leucina, valina
Recenzii
Nu există recenzii până acum.